Etiopiens populäre reggaestjärna Teddy Afro – som egentligen heter Tewodrus Kasahun – dömdes den 5 december till 6 års fängelse av en domstol (The Federal High Court Eighth Criminal Bench) i Etiopien. Domaren menade att den nu 32-årige Teddy Afro bevisats skyldig till att för två år sedan ha kört på och dödat en 18-årig hemlös man samt smitit från olycksplatsen. Teddy Afro fängslades redan i augusti på grund av anklagelserna. Även hans dåvarande advokat fängslades, dömd för domstolstrots efter en intervju i en tidning. Advokaten släpptes nu i december – dagen efter att domen mot artisten fallit.

Hela Etiopien diskuterar nu om Teddy Afro verkligen är skyldig, eller om det är den etiopiska regimen som vill tysta en obekväm röst. Under den första rättegången hävdade ju Teddy Afro att han hade alibi för den aktuella tiden då mannen sades ha blivit påkörd och dödad. Han uppträdde nämligen utomlands den kvällen. Men detta alibi ignorerades fullständigt av domaren, som menade att åklagarens överväldigande bevis räckte för att fälla.

Teddy Afro har länge varit politiskt kontroversiell. När han skulle uppträda i Stockholm under Selams afrikafestival i oktober 2007 mordhotades han och konserten ställdes in.

Försvaret kommer att överklaga domen, meddelade ombudet Million Assefa, som också sa att Teddy Afro själv inte ser sig som en politisk artist och att han inte skrivit sina låtar som propaganda för regeringsmotståndarna.

Artikel i Addis Fortune om fägslandet i augusti

Artikel i bloggen Addis Journal

Global Voices

Teddy Afro på MySpace