24 Jan 2009

Den officiellt accepterade och praktiserade polygamin – månggiftet – är en av de stora skillnaderna mellan afrikanskt och europeiskt socialt liv. I de flesta västafrikanska länder praktiseras månggifte och naturligtvis påverkar det familjerna på olika sätt. Det är en debatt i sig och vi kommer att skriva mer om ämnet.


Här är till att börja med en någorlunda modern videoteater från Senegal som behandlar ämnet månggifte – lokal film kommer ännu så länge inte i första hand ut på bio i de flesta Västafrikanska länder utan på dvd.

Historien berättas ur mannens perspektiv och det är förstås både provocerande och upprörande för den som inte kan acceptera tanken på polygami och vad den gör med de människor som tvingas ingå i den. Hela arrangemanget är ju nästan utan undantag helt och hållet på mannens villkor och kvinnorna får lida i tysthet, medan barnen ser på. Om mannen inte klarar att balansera situationen kan det uppstå djupt traumatiserande svartsjuka inte bara mellan kvinnorna i familjen utan också mellan barnen. Och otaliga är de barn som vuxit upp i en sådan psykologiskt traumatiserande miljö.

Det hela handlar om en ung modern man, Malick. Han är gift, med Fifi och de har barn tillsammans. I hans dröm om framtiden ingick aldrig idén att vara polygam. Han hade själv sett sin pappa praktisera polygami och tyckte det verkade idiotiskt. Men så blir han kär i en annan. Det här är hans historia.

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8 – den avslutande delen

Spoiler: Tyvärr har den här sista videon i serien tagits bort från YouTube och vi har inte lyckats hitta en ny version av del 8 på nätet. Såååå frustrerande. Men vill du veta hur det gick, så klicka HÄR för en skriftlig sammanfattning.