Under den här rubriken hittar du länkar till en längre text, videofilmer i flera delar, teater eller dokumentärfilmer som vi har skrivit om på något sätt på hemsidan. Sidan uppdateras löpande, återkom gärna senare om du inte hittar det du letar efter.


Västafrikanska såpoperor – Läs gärna mitt blogginlägg om dessa fantastiska serier, som man kan se på tv, köpa, eller se på YouTube! Det finns videoteater från de flesta länder och utbudet växer explosionsartat. Kvaliteten har också blivit bra mycket bättre under de senaste åren och numera erbjuds det inte bara överdrivet teatraliska stycken (som mina äldre afrikanska släktingar är uppvuxna med och älskar) eller indisk dramatik, där människorna ibland är mer av slapstickfigurer, utan nu också film och tv-serier baserade på realism och psykologiska skildringar.

De västafrikanska videoteaterfilmer som vi tidigare har länkat upp till här är av relativt enkel kvalitet och kan inte jämföras med nyare välregisserad och tekniskt påkostad spelfilm, utan är snarare en direkt förlängning av den tradition av ambulerande enkel men oerhört uppskattad teater som finns i många västafrikanska länder. De styckena är dramer eller komedier och skildrar ofta aktuella problem och frågeställningar, när de inte bara är ren buskisunderhållning.

Den genre i väst som ligger närmast de moderna afrikanska videoserierna är tv-såpoperorna. Många av filmerna riktade sig tidigare kanske framför allt till de familjer som inte konsumerar böcker eller veckotidningar, men nu med en starkare medelklass som vill leva lite lyxigare finns det underlag för en helt annan typ av såpor, inspirerade av europeiska och amerikanska förlagor.

Den enkla kvaliteten på de tidigare filmerna gör det inte mindre intressant att titta på dem, eftersom de ger en ganska bra bild (om än något skruvad) av hur det sociala livet fungerar på vardagsnivå och även skildrar brytningen mellan tradition och modernitet och konflikter mellan generationerna.

 

Relaterat: 
Les Epouses – Fruarna, ett drama om polygami.
Le plui et le beau temps – Regn och solsken, om sviken kärlek.