Under våren har priset på ris ökat kraftigt i hela världen. Det började med att Indien bromsade sin export. Och fortsatte med att flera andra risproducenter också började diskutera begränsningar av försäljning till andra länder. Under våren har också priserna på ris från Thailand, världens största exportör av ris, ökat kraftigt och nästan fördubblats, enligt en artikel på e24.se. Priset till konsumenterna har därmed också skjutit i höjden. I USA ledde det till hamstring av ris. I de fattigaste länderna där riset är basföda har det orsakat våldsamma kravaller. Många fattiga människor har inte längre råd att köpa ris till sina familjer och protesterna handlar om just detta. På Haiti tvingades presidenten avgå i samband med de våldsamma oroligheterna. I Guatemala och Honduras har befolkningen marscherat i tusental genom hela landet. Och i Afrika har framför allt Mali, Burkina Faso, Kamerun, Senegal och nu senast Guinea drabbats av protester av olika slag.

I Guinea ligger konsumentpriset för ris just nu på cirka 220.000 guineanska franc för en säck på 50 kilo, dvs runt 295 svenska kronor. Det ger ett kilopris på cirka 6 kronor. Samtidigt tjänar människor väldigt lite pengar och de fattigaste klarar inte prisökningarna. När människor inte längre kan äta sig mätta ökar inte bara fattigdomen utan också kriminaliteten och desperationen.

Militären har haft ett bättre rispris, på runt 18.000 guineanska franc. Men det har nu också höjts flera gånger och ligger just nu på nära 120.000 GF (cirka 160 SEK). Det är fortfarande billigare än för den övriga befolkningen, men tillräckligt dyrt för att militären ska börja protestera.

Under de senaste dagarna har militär över hela Guinea demonstrerat sitt missnöje genom att bland annat skjuta i luften, ta officerare som gisslan, kräva ut obetalade löner och kräva bättre priser på riset. Mer om detta i en separat artikel om Guinea. Rispriset, liksom det ökande bensinpriset – just nu 12.000 FG (ca 16 SEK) per liter – har bidragit till ilskan.

Läs mer på nätet om matkrisen: Tidningen Zitits, skriven av läsarna.