Jag fick en kommentar idag här på sajten till min text om hudfärg (”Mulatt & Neger?”). Kommentaren ifrågasätter om Obama verkligen ska kallas för en ”svart” president när han faktiskt har en ”vit” mamma. Det är ju intressant som ämne. För vad är Obama? Han är ju en representant för en ny multinationell och multihudfärgad generation som inte längre är beredd att acceptera begränsningar, konservatism och rasism. Och som många kan känna samhörighet med. Obamas släktingar i Afrika firar, Obamas familj i USA firar, alla firar i en salig röra. Det är väldigt utmanade för många. Och väldigt hoppfullt för ännu fler, runtom i hela världen.

USA har fortfarande en raspolitik, dvs man registrerar vilken ras en person tillhör och det orsakar verkligen stora problem ibland när människor möts över rasgränserna – och får barn. Obama är väl inte det värsta exemplet. obamaHur gör man tex när en dotter till en ”asian american” mamma och en ”african american” pappa möter en son till en ”native american” mamma och en ”kaucasian mamma”? Till vilken ras skall deras barn registreras? Det här är ett av de problem som USA fortfarande brottas med pga sin raspolitik. Galet värre.

Jag blev väldigt rörd av något som en amerikansk kvinna sa när hon blev intervjuad på AB:s webbtv, hon sa att “Obama är inte svart, han är inte vit, han är en regnbågspresident! Han är för alla.” (”He’s for everybody!”). Det tycker jag var den bästa kommentaren hittills. En regnbågspresident. Precis som vår statsminister. En regnbågsmänniska, som representerar en ny tid där man inte längre kan dra strikta gränser mellan hudfärg och “raser” på samma sätt som i de gamla konservativa tiderna. Men visst, jag hörde också Berlusconis kommentar om den nya presidenten: “Ja han är ju ung och solbränd” … Säkert tyckte han själv att han var rolig, men av många uppfattades det som ett klart rasistiskt uttalande. För vad har presidentens hudfärg med saken att göra, när man frågar Berlusconi om vad han tror om presidentens politik?

En sak är säker, världen har anledning att vara väldigt glad över att USA har valt Obama till president, och vi har samtidigt all anledning att följa utvecklingen noga. Valet av Obama visar att de som inte accepterar begränsningar, konservatism och diskriminering äntligen har fått ett övertag gentemot den andra halvan i USA. Det är otroligt hoppfullt, och samtidigt skrämmande därför att de eventuella bakslag som Obama kommer att få under sin presidentperiod och alla de hot som han kommer att bli utsatt för samtidigt är ett angrepp på alla oss som verkligen hoppas att han ska lyckas. Jag ber för att han ska kunna genomföra sina vallöften och för att han ska bli framgångsrik. Och att han ska överleva och kunna fortsätta att vara president kanske ytterligare en period.

Fler regnbågsledare till världen!!!