Efter en vecka av rykten kom sent i natt den officiella bekräftelsen på att Guinea Conakrys president Lansana Conté är död. bild-9Det var parlamentets talesman Aboubacar Somparé som lämnade beskedet via en tv-utsändning.

Tidigt på tisdagsmorgonen, några timmar efter beskedet om Contes död, deklarerade en militär delegation att de tagit kontroll över landet och att militären har för avsikt att bilda en ny demokratisk regering. Från huvudstaden rapporteras också att soldater patrullerar gatorna och att de uppmanar människor att hålla sig hemma.

Lansana Conté kom själv till makten i en liknande statskupp, efter den förre presidenten Sekou Tourés död 1984. Vad som ska hända nu är den stora frågan. Guinea håller andan, än så länge är allt lungt i Conakry och de flesta vi har pratat med hoppas på att en ny president ska kunna installeras så snart som möjligt utan att det utbryter oroligheter i landet.

Vi följer utvecklingen och publicerar fortlöpande mer nyheter. För närvarande befinner sig många sverigeboende artister och dansare i Guinea, liksom även många svenskar som är på dansresor, så vi vet att många här kommer att vara oroliga över läget.

TT:s artikel – i Piteå-Tidningen
BBC skriver om utvecklingen i Guinea
GCI – Guinee Conakry Info – nyhetssajt på franska
Allafrica.com om Guinea

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,