sembene_ousmane.jpgOusmane Sembene, en av de första och mest välkända författarna och filmmakarna i det självständiga Afrika, har avlidit 84 år gammal i sitt hemland Senegal. Sembene var född i Ziguinchor.

Ousmane Sembene var en av grundarna till Fespaco – filmfestivalen i Burkina Faso, men filmdebuterade själv först som 40-åring. Han skrev dessförinnan en mängd böcker, bland andra Guds träbitar (1960, 1975 i Sverige) en till stora delar dokumentär roman om en stor järnvägsstrejk i Senegal, samt O land mitt, vackra folk (O Pays, mon beau peuple! 1957, 1978 i Sverige) som är en klassiker i afrikansk litteratur med sitt tema kring exil, återvändande, postkolonialism och korruption. Boken blev också hans genombrott, fick mycket uppmärksamhet internationellt och gav honom möjlighet att studera i Moskva.

Sembene hade gått en lång väg innan dess. Som ung kom han till Dakar där han arbetade hårt i flera år som kroppsarbetare. Under andra världskriget värvades han till Franska armén. Några år efter krigets slut reste han till Frankrike, där han blev engagerad i den radikala arbetarrörelsen och i motståndet mot kriget i Vietnam – samt lärde känna den franska litteraturen. Hans första egna verk, Den svarte stuvaren (1956), handlade om missförhållanden och rasism i hamnen i Marseille och fick så pass mycket uppmärksamhet att han kunde skriva sin genombrottsroman.

Förtryck och dess konsekvenser, fattigdom, samt människors mod att stå emot maktens påbud är ett genomgående tema i både Ousmane Sembenes böcker och i hans filmer – som har visats av bland andra Cinemafrica här i Sverige. Hans sista film, Mooladé (2004), handlar om kvinnlig omskärelse och kvinnans position i det afrikanska samhället. Den bör gå att hitta på biblioteken och har funnits att hyra i videobutiker här i Sverige. Genom Cinemafrica kan det också vara möjligt att få tag i videokasetter med bland andra Ousmane Sembenes första film, Borom Sarret från 1963.

Läs mer:
Artikel i DN
Cinemafrica, Cinemafricas sidor om Mooladé, om Faat-Kine
Hyllningssida gjord av Serigne Ndiaye Fall 1998
om Ousmane Sembene på Wikipedia
och för er som kan franska, en mycket bra senegalesisk faktasida på senegalaisement.com