Man kan inte påstå att de afrikanska fotbollsdamerna fått särskilt mycket medialt utrymme hos oss i jämförelse med männens fotbollsäventyr, men det spelas i vilket fall med regelbundna mellanrum – ungefär vartannat år – internationella mästerskap för Afrikas damlag, genom CAF. Och de senaste tio åren har mycket hänt inom afrikansk damfotboll.

Förra året vanns AWC – African Women Championship – av Ekvatorialguineas damer (les Gazelles), i Malabo, bild-3Ekvatorialguinea. En sensation – eftersom alla de tidigare mästerskapen, sju stycken sedan 1991, har vunnits av Nigerias damer (Super Falcons), som tidigare varit i stort sett de enda afrikanska damer som hållit tillräckligt hög standard för att spela världsmästerskap och OS. Och ett gott tecken. FIFA konstaterade att en ny epok inletts inom damfotbollen.

Övriga deltagande lag i den senaste cupen, som spelades i november 2008, var Tunisien, Kongo-Brazzaville, Kamerun, Sydafrika, Ghana (the Black Queens) och Mali.

När nästa AWC ska spelas har inte annonserats ännu, men om mästerskapen följer samma schema som under de senaste åren lär det bli år 2010. En bra svensk sajt att hålla koll på om man är intresserad av damfotboll, även afrikansk sådan är den här: damfotboll.com.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,