Aminata

One love without borders!

Afrika hoppas på Obama

Nu är det klart. USA har fått sin förste afrikansk-amerikanske president. Senator Barack Obama svor presidenteden runt 18 svensk tid, med handen på den bibel som Abraham Lincoln använde vid sin invigning 1861. bild-162Obamas fru Michelle höll boken. Och inte många ögon var torra, varken i den flera miljoner stora åskådarmassa som tagit sig till Washington för att se det hela, eller hos alla de människor världen över som såg ceremonin via tv eller online.

Obamas invigningstal var ganska återhållsamt, det blev kanske inte det historiskt eldiga tal som många hade hoppats på, men innehöll ändå flera punkter värda att minnas. Han talade bland annat om en utsträckt hand till den muslimska världen och om att den amerikanska frihetsandan var orsaken till att ”en man vars far för mindre än sextio år sedan inte skulle ha serverats på en lokal restaurang nu står framför er för att svära den mest högtidliga ed”. Läs hela talet i svensk översättning på DN:s hemsida.

Att läsa afrikansk press så här efter Obamas invigning är intressant. Via Allafrica.com kan man följa en mängd olika tidningar runt om på kontinenten och vad de skriver i samband med att Barack Obama har intagit sin plats som ledare för en av världens största nationer. Att Obamas jobb blir tufft är det ingen tvekan om. Han lär inte få någon smekmånad utan måste ta itu med en rad frågor omgående – Iran, Irak och USA:s övriga relationer till omvärlden plus det stora budgetunderskottet på hemmaplan är de mest akuta frågorna. En annan utmaning blir också att leva upp till de stora förväntningar han har på sig. Många tror ju redan nu att han inte kommer att kunna infria dem.

Kenya är förstås det land i Afrika som har anledning att vara extra stolta över Obamas rötter. Utrikesminister Moses Weteng’ula sa på en middag i Washington i måndags att invingingen skulle bli ”en stund av stolthet för Kenya”. Och att, förstås, Obama har en stående inbjudan att komma på officiellt besök till Kenya.

Daily Nation, Kenya: Obama’s pledge
AllAfrica.com: Continent’s eyes turn to Washington
AllAfrica.com: Obama pledges to ”Extend a hand” to other nations
Mmegi, Botswana: ”Oba-mania shouldn’t lull Africans to sleep”
Vanguard, Nigeria: ”Obama and the King dream”
Pambazuka News (Fahamu networks for social justice): Obama and U.S. policy towards Africa
New Times, Rwanda: Barack’s character should inspire Africans to produce own Obamas

Hela invigningstalet och Obamas presidented på Youtube:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

« »

© 2017 Aminata. Tema av Anders Norén.