Aminata

One love without borders!

Videoteater och Såpoperor i Västafrika

Teater och såpoperor i videoformat är just nu jättepopulärt säger JÄTTEPOPULÄRT i Västafrika. Förr var det indiska videor som rullade i hemmen, numera är det egenproducerade filmer för de yngre generationerna, hemma hos oss från främst Nigeria, Senegal, Guinea och Elfenbenskusten. 


Absolut störst i Senegal det senaste året har serien Wiri Wiri, med signaturmusik av Youssou N’Dour, varit. Sedan förra året har den rullat ut med två avsnitt i veckan, men har nu fått ett dramatiskt slut. Serien har förstås handlat om allt; kärlek, äktenskap, polygami, pengar, intriger, svek, hämnd, brott, problem med svärföräldrar, kvinnors ställning, migration, relationerna till européer och mycket annat där emellan. Men mer om Wiri Wiri lite längre fram i texten.

Jag vet inte hur många rullar på olika språk som spelats här hemma. Förr ofta bootlegkopior med urusel ljudkvalitet och utan text. Numera allt mer välproducerade och välspelade format, men fortfarande otextade. Och en del av kritiken mot särskilt de lite äldre formerna av videoteater, men också den nyare, handlar om att den är av låg kvalitet och att alla tycks tro att det måste vara komedi. Här framförs den kritiken av en komiker från Ghana, KSM.

 Video #1 på engelska

Video #2, på soussou

 

För de äldre i min familj och bland våra vänner, där många är flerspråkiga och talar minst två eller tre västafrikanska språk förutom minst ett kolonialspråk och svenska, är videor på hemspråket mycket viktigare än svensk film. Och den som är mest språkligt handikappad här hemma när det kommer till att förstå dialogen, det är alltså jag, trots att jag talar wolof, ett av språken i såpornas värld. Och för den som inte förstår är det nästan omöjligt att få en muntlig översättning när alla andra vrider sig av skratt eller är upptagna med att andlöst följa med i dialogen. Man får istället tolka gester, handling, tonfall och social kontext. En nyttig käftsmäll för den som inte tidigare upplevt att vara i minoritet medan andra kan både språket och alla sociala koder.

I Guinea är komedierna med skruvade karaktärer vanliga (se video #2). Därefter kommer historier om svek, brott, otrohet och smäktande kärlek. I de Nigerianska dramerna finns det nästan alltid ett visst mått av religiositet och magi inbakat. Typ någon försöker förhäxa dig, men misslyckas till slut. Och även om du inte får rättvisa direkt så straffar Gud de onda senare på ett eller annat sätt. Många serier handlar också om migration och hur människor förändras när de migrerar, eller om hur släktingars och partners illusioner om vad det innebär att ha en släkting i Europa inte infrias.

I Senegal och Gambia har många såpoperor och även långfilmer producerats under de senaste två åren på temat kärlek, svek, migration, konflikter mellan västvärldens och hemlandets traditionella värderingar, samt kvinnors och flickors rättigheter. I den här filmen handlar det om hur fattigdom och föråldrade värderingar ökar risken för flickor att inte få en ordentlig utbildning, bli bortgift tidigt eller hamna i prostitution.

Video #3 på engelska


I centrum för Senegals succéserie Wiri Wiri står den rättfärdiga karaktären Soumbolou Bathily, som när serien startar är gift med Cheikhouna Fall. När han ger sig av till Europa blir Soumbolou fruktansvärt illa behandlad av svärmodern, misshandlas av sin svåger och får missfall. Till slut ser hon ingen annan utväg än att lämna hemmet, kasta sig på ett tågspår och dö. I sista minuten räddas hon av en man, den välbeställde Juju, som tar hand om henne och så småningom friar till henne. De gifter sig trots att han har ett dunkelt förflutet och det är oklart om hon egentligen är skild. Serien får sin verkliga spin-off med ständigt nya, överraskande och även brutala intriger när Cheikhouna kommer hem och vägrar acceptera att Soumbolou inte vill vara gift med honom längre.

Video #4 på wolof

Video #5 på wolof

Skådisarna som producerar och spelar i Wiri Wiri är oerhört populära. I de senaste avsnitten medverkar även kändisar, exempelvis sångerskan Viviane N’Dour. De flesta avsnitt av både Wiri Wiri och de andra såporna och teaterstyckena på Youtube. Många av ensemblerna tycker att det är bra reklam att synas på YouTube och löser skådisarnas möjligheter att få betalt för att man tittar på dem genom reklam och produktplacering istället för genom att sälja eller streama digitala kopior. Och skådespelarna är ödmjuka inför framgången.

Teamet bakom Wiri Wiri producerar nu också en ny actionserie, Diamond House, som verkar kunna bli ytterligare en dundersuccé. Kanske kan det bli tal om export? Här serveras vi första avsnittet.

Video #6 på wolof


Senegal, Gambia, Guinea, Elfenbenskusten och Nigeria är störst på nätet vad gäller videoteater. Leta själva på Youtube, och så får ni här också en första länk till en guineansk teater om sviken kärlek och påtvingade äktenskap. ”La pluie et le beau temps” (Regn och solsken). Klicka er vidare till Youtube för att se fortsättningen, om den inte kommer upp som en länk i fönstret när första delen spelat klart. Längre ner i inlägget, fler videor.

Video #7 på franska

Video #8 på malinke

Video #9 på franska

Video #10 på franska

 Video #11 på pulaar

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

 

 

Ursprungligen publicerat 2 Jan, 2009 @ 23:35, uppdaterat Feb, 2017

« »

© 2017 Aminata. Tema av Anders Norén.