Jaha, så var det klart då verkar det som. Ett trettiotal ministrar ur den förra guineanska regeringen, som tillsattes av den nu döde president Conte, överlämnade sig under juldagen till kuppmakarna och förklarade att de står till den nya militärregeringens förfogande. bild-11

Vid ett möte på Camp Alpha Yaya sa den förre premiärministern (enligt BBC:s nyhetsrapportering ) till  den nye presidenten Moussa Dadis Camara: ”We are at your complete disposal.” samt ”We thank you once again for your wisdom, Mr President.” Kolla in bilden till höger och se hur de ler glatt båda två. Aldrig har det väl varit tydligare hur politiken fungerar i Guinea.

De enda manifestationer som förekommer i landet just nu är enligt BBC och andra vi pratat med ”manifestations of joy and support”. Befolkningen ger blanka fasen i konstitutionen och det gjorde även den förra regeringen – eftersom parlamentets mandat löpte ut redan förra året utan att ett ordentligt nyval hållits.

President Moussa Dadis Camara berättade under mötet att han och hans män redan fått flitiga besök från personer med ”bags full of money”, som försökt ge pengar till deras familjer, men försäkrade samtidigt att han personligen tänker ta itu med alla som försöker korrumpera den nya regeringen. Han förklarade också att den nya regeringen är en tillfällig lösning, för att förhindra ett inbördeskrig, samt att han inte har för avsikt att ställa upp i det val som den nya regeringen utlovat till 2010.

Frågan är hur många som kommer att besöka general Lansana Contes begravning imorron i hembyn. Tyvärr är det nog alldeles för många som skulle vilja dansa på hans grav och historien kommer förmodligen också att döma honom som en bland Afrikas grymmaste diktatorer. Men av artighet säger vi ändå, ”que dieux accepte son amé”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,