Aminata

One love without borders!

Över 2000 språk i Afrika

Något som verkligen fascinerar mig är den enorma språkrikedomen i Afrika. Det talas 2092 språk i Afrika enligt forskarna – alltså helt sinsemellan olika språk – vilket bekräftar att den etniska variationen också är stor. De flesta av de omkring 2000 språken talas förstås söder om Sahara, eftersom norra Afrika domineras av arabiskan och har ganska få andra språkgrupper.

De flesta afrikaner jag känner talar minst två språk – ofta fler – förutom kolonialspråket, eftersom många länder i Afrika söder om Sahara har enormt många olika etniska grupper och språk. Föräldrarna kommer kanske från olika språkgrupper, eller man kanske lever i ett område där det talas ett helt annat språk än ens eget modersmål – eller så har man kompisar som pratar ett annat språk. Och då lär man sig. På de flesta håll blandar ungdomarna också friskt mellan olika språk. Det är lite som i de stora förorterna i världen, där ungdomar från olika länder blandas med varandra och blandar sina språk – och skapar nya språk. Det som här i Sverige kallas för ”Rinkebysvenska” till exempel. Annars är väl engelskan oftast är det enda – om något – språk som etniska svenskar i Sverige talar förutom svenska.

Språkforskarna är förstås inte överens om hur man ska dra gränserna mellan världens olika språk – vilket betyder att ingen kan vara riktigt säker på om vi har omkring 3000 eller kanske 6900 levande språk i hela världen. Det beror lite på hur man räknar. Till exempel så räknar forskarna in 2269 språk i Asien (men då har man faktiskt tagit med en länder ända bort ifrån från Palestina fram till Japan och Korea). Men Afrika har i alla fall den oslagbart största variationen som kontinent och den största variationen inom de enskilda länderna. Visst är det intressant?

Tänk om alla kunde lära sig lite fler språk! Jag hoppas att mina egna barn blir flerspråkiga och att de suger i sig av alla de språk som talas runt omkring dem varje dag – det sägs att det är bra för intelligensen att träna sig på många språk. Men då kommer vi å andra sidan in på tvåspråkighet, så det ska jag skriva mer om en annan gång, annars får jag inte sova i natt.

Länkar till mer kunskap:
Språk i Afrika
Languages of the World

Fler bloggare som skriver om

« »

© 2017 Aminata. Tema av Anders Norén.