African Underground och Nomadic Wax är två begrepp inom västafrikansk politiskt medveten hip hop som är värda att spana in. Det första samlingsalbumet, bild-11African Underground I, kom till när amerikanen Ben Herson inspirerad av tidigare besök i Senegal satte upp en enkel studio i ett ledigt rum i ett lokalt kommunkontor i Dakar, tillsammans med Dan Cantor, och spelade in en sammanställning med 14 av Dakars bästa MC:s.

Nästa produktion blev en film som talar om politiken i Senegal, utifrån artisternas perspektiv. Filmarna följde olika artistgrupper under ett val och skildrar öppet både människors liv och deras åsikter om korruption, maktmissbruk och brist på mat, pengar och jobb. Och följer dem till valurnorna.

Filmen “Demokrati i Dakar” blev den första i serien African Underground. Sedan följde “Demokrati i Paris”. Båda filmerna är på engelska, och ni kan se dem på flera olika ställen på nätet. Klicka här för att se en presentationsfilm för Nomadic Wax. Och här för att se filmerna.

Sedan 2001 har Nomadic Wax spelat in över 60 grupper från Senegal, Sierra Leone, Brasiien, Korea, Palestine och Israel och andra platser, i “Guerilla style”, det vill säga dokumentärt och nära de människor som skapar musiken.

Se presentationsfilmen för serien, leta sen upp delarna på Youtube – jag lovar, det är värt besväret!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,