Vilken afrikansk scenhöst! Med massor av intressanta artister hos flera olika arrangörer! Och spännande skivsläpp! Det är verkligen ingen lågkonjunktur i sikte hittills på de internationella scenerna i Sverige, så passa på att njuta av rikedomen nu. Nästa år kanske det blir färre kronor till kulturen och därmed ett sparsammare utbud.

Kalendarie med alla fakta längst ner, först lite småsnack.

Södra Teatern har en högintressant Afrika-line-up, ni har väl inte missat artister som Maxi Krezy? Eller legendariska Bembeya Jazz från Guinea? Den 27 november kommer veteranen ”Kar Kar” Boubacar Traoré från Mali till Södra Teatern. En spännande och rutinerad bluesman, med ett minst lika intressant gitarrsound som Ali Farka Touré, ett sound som skulle kunna vara lika hemma i Missisippi som i den traditionella Maliska musiken. Just nu är Kar Kar på turné med Madieye Niang på kalebass och Vincent Bucher på munspel. Lyssna på MySpace.

Södra Teatern samarbetar också förstås med Selam African Festival, som står i en klass för sig.

En av de mest späckade dagarna under Selams Afrikavecka är lördagen den 8/11, på Södra Teaterns Kägelbana. Först ut är ett seminarie om kultur och kvinnligt afrikanskt entreprenörskap kl 11.00, med afrikanska gäster. Efter seminariet visas tre spännande musikfilmer. Därefter följer en helkväll för de partysugna: Konsert med reggaelegenden Tiken Jah Fakoly och klubbkväll med hiphoparna Tumi and the Volume. Reggaelegenden Tiken Jah behöver väl ingen närmare presentation? Med fantastiskt vital musik och politiska texter som går rakt på sak är han både kontroversiell och otroligt populär på sin hemkontinent, liksom numera även i väst. Hip Hop MC:n Tumi Molekanes från Sydafrika sägs vara minst lika kontroversiell.

Också fredagskvällen den 7/11 ser lovande ut med en megastar från Etiopien, Mahmoud Ahmed, ”the King of Abyssinian Swing”, som gigar med sitt franska grymt tighta Badoume Band på Södra Teaterns Kägelbana. Ända sedan genombrottet på 60-talet har Mahmoud Ahmed varit en av de populäraste artisterna i Etiopien och de senaste årens samlingsplattor av musik från regionen har nu börjat göra honom känd även i väst. Trots att han är 60 år turnerar han flitigt och har gästat flera stora världsmusikfestivaler. Efter konserten fortsätter festen fram till 02.00 med DJ Nougie Jad från P3 RYTM.

Festivalen avslutas med Amadou & Mariam, på Konserthuset måndag den 10/11 (förband Sousou & Maher Cissoko). Denna duo som efter samarbetet med Manu Chao och plattan ”Dimanche á Bamako” slog igenom på allvar internationellt, släpper den 17 november sin nya platta Welcome to Mali. Damon Albarn är gästproducent på öppningslåten, och andra gäster som Keziah Jones, Tiken Jah Fakoly, Toumani Diabate och Juan Rozoff hörs på spåren. Följ släppet via nätet, och håll koll på parets MySpace-sida.

Sousou & Maher Cissoko, förband alltså till Amadou & Mariam den 10/11, står också för en av årets intressantaste svenska skivreleaser inom folkgenren. Det Skånsk-Casamanciska paret har just släppt sin första gemensamma platta, ”Adouna”, producerad av Andreas Unge för independentlabeln Ajabu! Gäster på plattan är bland andra Solo Cissokho (Mahers bror), Jonas Knutsson, Erik Rydvall och Sam Hagberth (ja just det, Sousous bror, känd från Idol!). Tisdag den 4/11 ger paret tillsammans med sitt band, Andreas Unge på bas, Ibou Cissokho på slagverk och kora samt Pape Seck på slagverk, en Releasekonsert på Södra Teaterns Kägelbana.

Sousous och Mahers bakgrunder i musikerfamiljer från olika kontinenter, deras gemensamma kärlek till den västafrikanska koran och varandra, plus det medvetet icke-exotiska förhållningssättet till griotmusiken, är intressanta ingredienser som lovar en utveckling mot fler gränsöverskridanden och fler intressanta skivsläpp. Missar ni Sousou och Mahers releasekonsert 4/11 på Södra Teaterns Kägelbana, eller när de är förband vid Selams konsert med Amadou & Mariam på Konserthuset måndagen den 10/11, kan ni också se dem i TV4:s Nyhetsmorgon den 12/11. Eller köpa plattan! Läs mer om Sousou och Maher och deras band på MySpace eller besök den nya hemsidan.

KALENDARIE

Bembeya Jazz National
Må 27/10 kl 20.00, Södra Teaterns kägelbana

Spelar ikväll alltså!!! Missa inte denna fantastiska guineanska grupp.

Innan konserten filmvisning kl 19.00. En dokumentär om Bembeya Jazz, i samarbete med Cinemafrica.
Entré: 280 kr. Mer info hos Södra Teatern.

Sousou & Maher Cissoko
Ti 4/11 kl 19.30, Södra Teaterns kägelbana (Ajabu!)
Må 10/11 kl 20.00, Konserthuset (förband / Selam)

Releasekonsert för det Skånsk-Casamanciska parets platta: ”Adouna”.
Dörrarna öppnas 19.30. Artisterna på scen ca 20.30.
Entré: 80 kr.

Mahmoud Ahmed & The Badoume Band
Fre 7/11 kl 21.00, Södra Teaterns Kägelbana (Selam)

Efter konserten DJ Nougie Jad från P3 RYTM fram till 02.00.
Entré: 300 kr. Eftersläpp: 23.00, 100 kr på dörren

Tiken Jah Fakoly
Tumi and the Volume
Lö 8/11 kl 21.00 & 23.00, Södra Teaterns Kägelbana (Selam)

Entrébiljett till hela kvällen: 300 kr / Endast Tumi and the Volume: 150 kr.

Amadou & Mariam
Må 10/11 kl 19.30, Konserthuset (Selam)
Förband: Sousou & Maher Cissoko.

Entré: 270-380 kr Boka biljett här.
Selam arrangerar. Mer info om konserten här.

Boubacar ”Kar Kar” Traoré
To 27/11 kl 20.00, Södra Teaterns Kägelbana

Entré: 250 kr, student och ungdom under 26 år: 200 kr
Åldersgräns: 18 år

Njut!

det här inlägget har också publicerats i Kintis nyhetsbrev för Oktober