I fredags, genomförde Selam en oerhört intressant nätverksträff på temat kvinnligt entreprenörskap och Afrika, med kvinnliga deltagare från flera afrikanska länder, USA, Storbritannien och Sverige. Träffen får sin fortsättning lördagen den 8 november, då deltagarna presenterar sina olika projekt och idéer under ett seminarium på Södra Teatern. Seminariet börjar klockan 11.00. Fri entré. Missa det inte!!!

En av deltagarna är Napo Masheane, spoken word artist och teaterproducent från Johannesburg i Sydafrika. Hon berättade om sitt arbete, där hon med mycket humor undersöker kvinnans frigörelse och tar upp brännheta ämnen som kön och sexualitet, kvinnligt självförverkligande, tvekan inför att gifta sig och skaffa barn, kvinnans ställning i samhället och familjen, och en massa andra ämnen. Hon kallar sig artistisk aktivist, och nöjer sig inte med ”bara” poesi och spoken word, utan arbetar också med andra uttrycksformer som teater, dans, drama och musik.

I anslutning till Tumi and the Volumes gig imorron kväll, lördag den 8 november (efter Tiken Jah Fakoly), kommer Napo Masheane tillsammans med DJ Johanna att göra ett kort framträdande på Södra Teaterns Kägelbana. Men innan dess kan ni se och höra och träffa henne live under seminariet som börjar klockan 11.00. Som sagt, missa inte detta tillfälle att träffa starka och kreativa afrikanska kvinnor med oerhört intressanta projekt på gång!!! Seminariet är gratis!

Efter seminariet visas afrikansk musikfilm i samarbete med Cinemafrika. Bara de värda ett besök på Södra Teatern imorron. Läs mer här.

I anslutning till seminariet kan man också se en utställning om projektet MyC4, som hjälper ”vanligt folk” att låna ut pengar till små och medelstora entreprenörer i Afrika. En dansk idé som vuxit till en mångmiljonbusiness, där investerarna får en ränta på högst 16 procent på utlånade pengar och de mottagande företagarna får betala tillbaka på lånet varje månad. Systemet bygger på att mängder av investerare ger små bidrag tills de sammanlagt uppnått den summa som entreprenören vill låna.

Genom att bygga upp och driva en websajt och bygga upp ett partnerskap med organisationer i Afrika har MyC4 lyckats samla ihop 9748 investerare och 5.346.278 Euro, som lånats ut till sammanlagt 3146 olika företagare i 6 olika afrikanska länder, till en genomsnittlig ränta på 12,9 procent. Detta i skrivande stund.

Imorron kan ni se några av Afrikas positivaste krafter på Södra Teatern. Gå dit!