Aminata

One love without borders!

Mögligt ris och ”etnisk afrikansk mat” – en hälsorisk?

ris02_fotoakutense.jpgI vår familj äts det ris från morgon till kväll. Om inte alltid till frukost så åtminstone till lunch och till middag. Helst basmatiris eftersom det har mer smak och tuggmotstånd. Och gärna det billigaste man kan hitta på stormarknaden i förorten. Nu blir det till att fundera på hur nyttigt detta egentligen är. Livsmedelsverket här i Sverige har nyligen publicerat en riktigt otrevlig undersökning om ris – som visar att det ris som säljs i framför allt i lokala butiker med ”övervägande etniska produkter” innehåller alldeles för höga halter av mögelgifter. Vilket i sin tur innebär en hälsorisk för alla oss som äter ”etnisk mat”, vad nu det är för något.

Hela rapporten finns (som pdf, se länk längst ner) på Livsmedelsverkets hemsida. Och i går publicerade Konsumenttidningen Testfakta en uppföljande undersökning av några olika namngivna rissorter som säljs på stormarknader. Resultatet artikeln blev att Willys och Coop nu plockar bort de märken som fick sämst betyg i tidningens test, skriver SvD idag. Axfood har redan tidigare lovat att de ska testa sitt ris innan det går ut i butikerna.

Halterna av otrevliga mögelgifter är höga i framför allt importerat ris av basmati- och jasmintyp, visar Livsmedelsverkets undersökning. Mögelgifterna kan bildas om riset inte torkas tillräckligt snabbt efter skörden och om det förvaras fuktigt. Rimligtvis är därför också risken större med ris som har fler skaldelar kvar, som till exempel råris och basmatiris.

Inga särskilda importörer eller märken pekas ut av Livsmedelsverket. Däremot har forskarna hittat högre halter av gifter i de rissorter som köpts i ”lokala butiker med övervägande etniska produkter”.

Betyder det alltså att ju billigare ris man köper – desto större är risken att det är ris som är mögligt? Det kunde varit intressant att få in ett sånt perspektiv i undersökningen. Nu får man dra sina egna slutsatser. Alla som jagar låga priser på riset, liksom vår familj – och förmodligen majoriteten av alla afrikanska, asiatiska och arabiska familjer i Sverige – riskerar kanske också att långsamt bli förgiftade på köpet?

ris02_fotoakutense.jpg”Eftersom ris är en basföda för många etniska grupper behöver inte halten vara så hög för att dessa konsumenter skall få ett dagligt intag av aflatoxin som överskrider riktvärdet för tolerabelt dagligt intag på 1 nanogram per kilo kroppsvikt och dag.” skriver Livsmedelsverkets forskare i sin rapport. Och de fortsätter: ”Baserat på resultaten från denna studie och en uppskattning av hur mycket ris som konsumeras i Sverige gjordes en uppskattning för intaget av aflatoxin från ris. Den visade att konsumenter som äter ris två gånger per dag, sju dagar i veckan, och som framförallt äter basmatiris från lokala butiker med övervägande etniska produkter, kan ha ett intag av aflatoxin på cirka 4 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär en livstidsrisk på fyra extra cancerfall per 100.000 till 1.000.000 individer (enligt JECFA riskvärdering).” skriver Livsmedelsverket i sin rapport.

Men eftersom ingen hittills har tänkt på att särskilt undersöka till exempel afrikanska, asiatiska eller arabiska matvanor i Sverige, kan forskarna inte alls exakt beräkna hur farliga mögelgifterna är för den som äter ris varje dag. De har ingen kunskap om det utan gissar bara hur mycket den värsta högkonsumenten kan tänkas äta. Den maximala kategorin har döpts till ”Högkonsument med invandrarbakgrund” i undersökningen och innebär en ”uppskattning baserat på en riskonsumtion på 180 gram (normalportion) två gånger per dag, sju dagar i veckan, vilket motsvarar 120 gram torrt ris per dag.”

Jomen hej att min man äter 180 gram ris per portion. Jag skulle tro att han äter minst det dubbla, om inte mer. Och ibland tre gånger om dagen. Jag undrar om inte de flesta afrikanska män jag känner äter minst ett halvt kilo ris varje dag. Och det samma gäller säkert i många andra familjer med matvanor från Afrika, Asien eller Mellanöstern. Ris är vår basföda och en del av oss äter det till och med till frukost! Riskokaren går varm här hemma varje – eller åtminstone varannan – dag.

Frågan är alltså om det finns allvarliga felberäkningar i rapporten när det gäller högkonsumenterna. Livsmedelsverket borde ta sig en extra titt på familjer som våra och kanske göra en ordentlig undersökning av matvanorna bland oss för att kunna ge oss bra rekommendationer om vilket ris vi törs äta och hur vi kan hantera riset på bästa sätt för att undvika att mer gift bildas, eller kanske minska halterna. Hjälper det till exempel att skölja riset?

Man kan bara gissa om det vore potatis det handlade om – de etniska svenskarnas basföda. Då skulle förmodligen ingen möda sparas för att utröna exakt hur mycket som folk sätter i sig av knölen och hur sjuka de skulle kunna bli av det. Men nu handlar det ju om ”etnisk” mat, det vill säga något avlägset och exotiskt som ”bara” berör en liten del av befolkningen. Eller? Borde det inte finnas bättre svar på hur många som riskerar att beröras av hälsofara i en sån här rapport?

Hälsorisken i de ursprungsländer som de svenska högkonsumenternas matvanor kommer ifrån är ännu högre, det är ytterligare en slutsats man kan dra av undersökningen konstaterar forskarna också.

Jag ska försöka få svar på alla frågor. Och återkommer om det är tillräckligt intressant att skriva om.

Artikel i Aftonbladet om ris med mögelgifter
Artikel i Testfakta

Rapporten
Pressmeddelandet om undersökningen
Allmänt om mögelgifter
Aflatoxiner

Fick också från en nätkompis en intressant länk till ekologiskt och rättvisemärkt odlat basmatiris (tyvärr mycket dyrt – 723 kr för 9 kilo, som vi annars köper för 99 kr hos vår lokale handlare i förorten). Jag vet inte om det ekologiskt odlade riset ingick i Livsmedelsverkets undersökning. Det borde annars testas, det skulle vara verkligt intressant att se om det är skillnad.

Urtekrams sida med rissorter.
Fler butiker med ekoprofil

Foto på ris: www.fotoakuten.se

« »

© 2017 Aminata. Tema av Anders Norén.