Aminata

One love without borders!

I Bring What I Love – filmen om Youssou N’Dour

Dokumentärfilmen om Youssou N’Dour I bring what I love, av Elizabeth Chai Vasarhelyi och med musik av inte bara senegalesiske artisten Youssou N’Dour utan också av Martin Davich, James Newton Howard, Jean Philippe Rykiel, Fathy Salama och Le Super Etoile de Dakaryoussoufilmhar redan vunnit flera internationella filmfestivalpriser, trots att den först nu i januari hade premiär som spelfilm i Europa och först i juni ska visas i USA.

På fredag och på lördag visas filmen om Youssou N’Dour i Stockholm. Bara två visningar, så kanske det är en bra idé att boka nu!

Filmmakaren Elizabeth Chai Vasarhelyi har i flera år följt Youssou N’Dour bakom scenen och intervjuat både artisten själv och hans entourage. Vad driver honom? Vad säger hans medarbetare? Stämmer det att han är en av Västafrikas mest älskade musiker? Hur stor var kontroversen bakom hans album med musik som hyllade islam? På filmens hemsida kan man se trailern och en massa bilder, läsa mer om regissören och om alla de fantastiska musiker som medverkat i filmens ljudspår.

Det är dokumentärfestivalen Tempo, som raddar upp inte bara den här utan ett stort antal intressanta filmer om musiker och brännande samhällsfrågor med afrikanskt och afrikansk-amerikanskt perspektiv. Festivalen öppnar redan i kväll på DocLounge, Hornstulls Strand 4, med filmen ”Am I Black Enough for You” och live framträdande med bland andra filmens huvudperson, musikern Billy Paul. Missa inte!!! Andra artister som porträtteras i filmer under Tempofestivalen är Nina Simone och James Brown.

Aminata.se återkommer snart med fler filmtips. Kolla också Youssou N’Dours officiella hemsida.

« »

© 2017 Aminata. Tema av Anders Norén.