En slaktare som var både utbildad och hade erfarenhet av jobbet sökte ny anställning. När han kom till en intervju blev han ombedd att göra ett arbetsprov. Men medan mannen, som har rötter i Gambia, bytte om frågade slakteriets ägare om han hade aids.

Arbetsgivaren har medgett att han ställde frågan på grund av mannens afrikanska bakgrund. Det var ingen rutin. Det finns nämligen inga regler hos till exempel Livsmedelsverket som säger att hiv-smitta eller aids är något som måste kontrolleras hos personalen på ett slakteri. Den arbetssökande mannen blev också väldigt upprörd, eftersom han kände det som att han fått frågan enbart på grund av att han har afrikanskt ursprung. Han anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde arbetsgivaren till Arbetsdomstolen. Och nu får slaktaren skadestånd för det inträffade. Det berättar tidningen Dagens Juridik (DJ) i sitt senaste nummer.

Under rättegången kom parterna fram till en förlikning, som innebär att mannen får 35 000 kronor i skadestånd från arbetsgivaren. Och jag tyckte det kändes bra att se den här rubriken i tidningen. Att man faktiskt kan få skadestånd för att man blir kränkt helt i onödan på grund av sin afrikanska bakgrund. Chefen för DO:s utvecklingsenhet, Johan Hjalmarsson, som är ansvarig för DO:s arbete med afrikanska svenskar, uttrycker det också rätt bra. ”Svenskheten måste uppdateras” säger han till DJ. Afrikanska svenskar diskrimineras regelbundet i Sverige, säger han. ”Det spelar ingen roll om de är födda här eller har flyttat till Sverige, de möter en ständig diskriminering i vardagen som bygger på fördomsfulla och negativa föreställningar om Afrika och afrikaner.”

Apropå att uppdatera svenskheten så hittade jag också en rysch-pyschig sida för bröllopstårtor på nätet idag – där man förutom att brudparsfigurer som går barfota på stranden numera också kan få beställa brud och brudgum i vilken etnisk upplaga som helst. Underbart! Äntligen börjar svenskheten alltså bli uppdaterad på allvar! För det här måste väl vara ett typiskt exempel på att blandkulturen nu fått ordentligt fäste i avlånga Sverige?

kakburken

För dig som är ljushyad kvinna och gifter dig afrikanskt, finns denna modell. För dig som är ljushyad man och gifter dig afrikanskt (tillfälligt slut = stor efterfrågan?) finns denna. Eller om du vill ha en figur med asiatiska drag, eller ett brudpar som pratar i var sin telefon, ja möjligheterna tycks outtömliga, så botanisera vidare här.

Så kan ni värma er med tanken på fler blandäktenskap och utdöende dinosauriekommentarer, medan ni läser artikeln i Dagens Juridik.