Närstående till en tidigare chef vid säkerhetspolisen i Gambia ska enligt vanligtvis välinformerade SMBC News nu ha bekräftat att de båda vännerna Alagie Ceesay och Ebou Jobe, som vi skrev om i vår förra artikel om Gambia, inte längre är i livet utan mördades av den tidigare presidenten Yahya Jammehs fruktade paramilitärer, ganska snart efter att de frihetsberövats. Deras kvarlevor ska enligt tidningens källa ha kastats i en krokodilpool i Kanilai.

De paramilitära styrkorna tros på samma brutala sätt ha legat bakom flertalet av de utomrättsliga mord och försvinnanden som drabbat många vanliga medborgare men även oppositionspolitiker och journalister i Gambia.

Alagie Ceesay och Ebou Jobe, bägge amerikanska medborgare, kom till Gambia från USA för snart fyra år sedan och startade ett mjukvaruföretag tillsammans. De ville skapa jobb och utveckla sina anställdas it-kunnande. Men istället försvann de spårlöst, efter att ha frihetsberövats mitt i natten i en vägspärr och förts bort av beväpnade män.

Enligt uppgifter som familjen tidigare fått ta del av (se artikel i Jollof News) greps de bägge på väg hem från en konsert. De tvingades kliva ur den bil de åkte med i Burusubi, av uniformerade män som identifierats som ”Jungulars”. De blev handbojade och kastades upp på flaket till en pick-up. Vittnen ska sedan ha sett att de tagits till den lägenhet de hyrde och som plundrades, innan de fördes till den fruktade nationella säkerhetstjänstens (NIA) högkvarter i Banjul. Därefter har ingen sett dem.

”The Jungulars” var Jammehs paramilitära styrka i Gambia. Truppen bestod av legosoldater och andra brutala och hänsynslösa män, som hade i uppdrag att utföra ”särskilda uppdrag” åt diktatorn och bara lydde under hans order. De kom lika ofta civilklädda som i uniform och deras ”särskilda uppdrag” bestod oftast i att kidnappa, tortera och mörda personer som på ett eller annat sätt var misshagliga för regimen. Journalister, oppositionella, studenter, människor som på ett eller annat sätt uttryckte missnöje med Jammehs styre, eller som i det här fallet utländska medborgare med rötter i Gambia, ingen gick säker.

 

Foto © Aminata Merete Grut


De tidigare myndigheterna i Gambia
har konsekvent förnekat att de haft med de bägge männens försvinnande att göra, då de anhöriga till de försvunna amerikanska medborgarna Alagie Ceesay och Ebou Jobe vädjat om besked. Familjen har ändå hoppats att de kanske var i livet och satt fängslade någonstans.

Men enligt de nya uppgifterna mördades alltså de bägge amerikanerna av paramilitärer, ganska snart efter att de gripits. SMBC:s källa uppger att de bägge först fördes till säkerhetspolisens högkvarter där de misshandlades svårt. Därefter ska de ha förts till presidenten Yahya Jammehs egendom i Kanilai, där paramilitärerna använde machetes för att inte bara döda utan också hacka de bägge vännerna i småbitar, som sedan kastades i en krokodilpool. De fruktansvärda detaljerna har inte bekräftats officiellt, men kondoleanserna har enligt artikeln börjat strömma in till de bägges familjer.


Fler upprörande vittesmål har under de senaste dagarna framkommit där vittnen berättar om hur deras närstående gått samma fruktansvärda öde till mötes som de bägge amerikanerna. I de radioutsändningar som sköts av exilgambiern Fatu Camara i USA, berättar här två personer om hur deras pappa och faster försvunnit och om hur de önskar att de skyldiga ska straffas. Först berättar Ibrahima Jammeh om hur hans far Harouna och fastern, bägge nära släktingar till Yahya Jammeh, mördades. Enligt sonen greps pappan av militär och mördades, sedan styckades han och kastades i ett vattendrag i Yunor, i Casamance. Systern Aissatou berättar också om hur fastern, som stod nära sin bror ville ta reda på sanningen bakom broderns död, men då också själv blev mördad och hur ingen sedan någonsin vågade tala högt om vad som egentligen hänt, trots att familjen fick veta att Yahya Jammeh låg bakom båda morden. Samtalet sker på en blandning av wolof och engelska.

Den amerikanskbaserade organisationen CPJ, Committee for Protection of Journalists, har nyligen begärt audiens hos president Barrow för att diskutera särskilt de ouppklarade morden på journalisterna Chief Ebrima Maneh och Deyda Hydara som då han mördades var chefredaktör för den oppositionella tidningen The Point, ordförande för Gambias journalistförbund och sedan många år korrespondent för Reportrar utan gränser i Gambia.

Strax innan Hydara sköts till döds på väg hem från jobbet, i december 2004, hade den dåvarande presidenten Jammeh låtit framföra att han inte var nöjd med den kolumn Hydara regelbundet publicerade i The Point och som hade rubriken ”Good Morning Mr President”. På begäran av familjen har Ecowas regionala domstol krävt att Gambias tidigare regering skulle redogöra för vad som hänt Deyda Hydara, men inte fått tillfredsställande svar. Det finns också ett domstolsbeslut om att familjen måste kompenseras ekonomiskt av Gambias myndigheter. Ett beslut som landet fortfarande inte har följt.

Organisationen Ifex som arbetar för yttrandefrihet uppmärksammade förra året att Gambia fortfarande inte följt Ecowas belut. Även Media Foundation for West Africa har skrivit om det kända fallet.

Enligt ett beslut den här veckan av landets nye president Adama Barrow har den tidigare så fruktade säkerhetstjänsten NIA nu fråntagits sina polisiära befogenheter, det vill säga de får inte längre gripa någon. Säkerhetstjänsten har också döpts om till SIS (State Intelligence Service). Det framgår inte av rapporteringen kring detta om tidigare anställda inom säkerhetstjänsten NIA riskerar att åtalas för tortyr och försvinnanden som de medverkat till. Den tidigare inrikesministern Ousman Sonko som nyligen greps då han sökte asyl i Schweiz, utreds just nu av polisen i Bern för brott mot mänskligheten genom ansvar för tortyr, utomrättsliga avrättningar och frihetsberövanden. Sonko var chef för dåvarande NIA.

Text & Foto: Aminata Merete Grut

Relaterat: Gambias djupa sår

Använd den här länken för att följa flödet av nyheter om Gambia på Twitter.
Och använd den här för att följa nyheter om Gambia via Feedly.