Aminata

One love without borders!

De dansande Obamas

Ni får ursäkta, men idag frossar bloggen ohämmat i Obamavideor, Obamaartiklar och Obamaanalyser. Favoriter är materialet från igår på CNN:s hemsida med alla videor på webben, Times fotobilagor på webbenbild-19 och bloggarna om fru Obama – Michelle Obama watch och The Black Snob – där man kan läsa mer om Michelle och flickorna, om Michelles kompetens som yrkesmänniska (hon är precis som Barack Obama jurist) och hur påpassad hon och familjen är just nu. Barack Obama har ju också gjort en politisk rivstart idag genom att tillfälligt stoppa processerna mot de som sitter fängslade på Guantanamobasen.

Det är verkligen otroligt sympatiskt i mina ögon att det är en så ungdomlig familj som nu hamnar i Vita huset, med små barn och en verkligt öppen attityd. Det är nästan omöjligt att inte tycka att de är trevliga. Om ni förresten inte såg på CNN när paret Obama dansade med varandra på någon av de många baler de besökte under natten efter invigningen så titta på den här videon. Det riktigt strålade kärlek omkring dem, när de dansade till Etta James gamla hit ”At last”, framförd av Beyoncé.

Alla var så otroligt rörda igår. Och det var ju verkligen ett historiskt ögonblick – USA har äntligen lyckats välja en afrikansk-amerikansk president, vilket många av oss inte hade trott att vi skulle få uppleva under vår livstid. Bland de som undrat över varför det har varit så svårt att enas kring en svart kandidat är Tupac Shakur, den gudabenådat begåvade artisten som var alldeles för uppkäftig och dog alldeles för ung. Texten till låten ”Changes” är så otroligt bra. Men på en punkt hade han fel, när han säger ”some things will never change”. För, som Obamas anhängare nu säger: ”Change has come!”

Själv var jag mest rörd av den bön som den omdebatterade pastorn Rick Warren höll innan presidenteden skulle sväras. Se den på CNN:s videosidor. Framförandet påminde om medborgarrättsrörelsen och om att vi alla är i grunden lika – trots att vi kan vara olika till det yttre. Valet av Rick Warren till invigningen har varit starkt omdebatterat, för att han officiellt sagt att han är emot gayäktenskap. För att balansera upp detta hade Obama bjudit in också Joseph Lowery, metodistpastor och medborgarrättskämpe som var med Martin Luther King Jr i Washington för 46 år sedan – och som är tydligt för äktenskap mellan personer av samma kön – för att läsa välsignelsen över presidentfamiljen efter ceremonins genomförande.

Ett intressant tv-inslag inför invigningen var också samtalet mellan CNN:s utrikesreporter Christine Amanpour och Melissa Long, som handlade om världens reaktioner på Obamas kandidatur och valseger. Hela president Barack Obamas tal hittar du i svensk översättning på Dagens Nyheters hemsida.

Obama fortsätter att påpeka att det är tack vare att väljarnas stora insatser som han lyckades bli president – ”I’m here because somebody marched. I’m here because you all sacrificed for me. I stand on the shoulders of giants.” – och att det bara är genom deras fortsatta engagemang som han kan lyckas med sina föresatser. På Obamas egna hemsida är det personliga tilltalet starkt och tydligt. Man kan ju alltid ägna sig åt att spekulera kring om det faktum att han har en vit mamma har gjort det lättare för honom att bli accepterad av den vita väljarkåren i USA, eller kanske lättare för honom att tala till den vita väljarkåren. I vilket fall som helst representerar han genom sin bakgrund flera olika etniciteter, inte bara den afrikansk-amerikanska. I sin bok ”Dreams from my father” som kom ut 1995, berättar han om hur det kändes att växa upp som enda svarta person i en vit familj. Läs mer om Obamas bakgrund på Wikipedia.

Att Michelle är en skarp kvinna och fullt kapabel att föra sin egen talan politiskt visar hon bland annat i den här videon från i höstas där hon är sitter värd för programmet ”The View” tillsammans med Barbara Walters, Whoopi Goldberg, Joy Behar, Elisabeth Hasselbeck, och Sherri Shepherd. I videon berättar hon bland annat om hur hon har fått hjälp att styla sig inför den då eventuella rollen som blivande presidenthustru.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


« »

© 2017 Aminata. Tema av Anders Norén.