Häromdagen upptäckte jag en video från Alvin Ailey American Dance Theater på Youtube, som jag gärna vill dela med mig av. Det här danskompaniet är väldigt intressant ur den aspekten att det är ett av USA:s mest kända och renommerade moderna, med fast scen i New York, och dessutom ett av de äldsta ”svarta” danskompanierna i västvärlden. Under sina 50 år har kompaniet spelat för över 20 miljoner åskådare, besökt 71 olika länder och spelat cirka 200 verk av fler än sjuttio olika koreografer. Imponerande fakta. Kompaniet har också fått en speciell Barbiedocka uppkallad efter sig, i samband med 50-årsjubiléet. Se den här.

Det hela började för 50 år sedan, i mars 1958, med att Alvin Ailey och en grupp unga afrikansk-amerikanska moderna dansare uppträdde på 92nd Street Y (New Yorks 92nd Street Young Men’s Hebrew Association) under namnet Alvin Ailey American Dance Theater. Efter detta första succéartade framträdande påbörjades en turné, ”the AAADT station wagon tour”, runt landet. Väl tillbaka i New York, fick kompaniet en första fast scen.

Idag, efter att ha avverkat ett antal scener, varav en på Broadway, huserar kompaniet på Manhattan i Joan Weill Center for Dance med ett trettiotal dansare, konstnärliga ledaren Judith Jamison och den tillknutne konstnärlige ledaren Masazumi Chaya. I huset finns också Aileys dansskola för proffs såväl som gott om möjligheter för ”vanligt folk” att ta lektioner. Till exempel kubansk, eller afrikansk dans. Kompaniet har dessutom verksamhet för barn, samt organiserar regelbundet både sommarläger och olika typer av residens.

Bland de koreografer som under åren levererat verk till dansteatern märks Ulysses Dove, Karole Armitage, Uri Sands, och Twyla Tharp. Kompaniet har också behållit flera av Alvin Ailey’s 79 verk, som Revelations, Night Creature and Cry, i sin fasta repertoir. 1997 arbetade dansteatern i Sydafrika och genomförde ett så kallat residens där. År 2007 fick dansteatern ett stipendium på 20 miljoner USD från Carnegiestiftelsen.

Ska ni åka till New York så är alltså det här danskompaniet en av de begivenheter som är väl värda ett besök – om de inte är på turné, kolla deras spelschema – förutsatt att ni gillar dans alltså. Sen kan man ju alltid diskutera om man tycker det som framförs är pretentiöst, eller enkelt att ta till sig.

Läs mer på dansteaterns egen hemsida: http://www.alvinailey.org/
Eller på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Alvin_Ailey_American_Dance_Theater
Vill ni köpa böcker med dansfoto eller videoupptagningar, gå till Ailey’s e-butik.
Här finns också en hel samling intressanta filmsnuttar om dansteatern, på Google.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,